Välineet ovat muuttuneet parissakymmenessä vuodessa käyttäjäystävällisemmiksi. Nykyaikaisilla välineillä opettelu on palkitsevaa. Mitä suurempi lauta alussa sen mukavammin ja nopeammin opit perusasiat. Köli helpottaa kulkusuunnassa pysymistä ja vakauttaa lautaa. Kevyet rikit helpottavat purjeen käsittelyä ja ohjaamista.
Nopein tapa tuhota innostus on valita alkuun liian haastavat välineet. Tästä syystä suositeltavinta olisi käydä alkeiskurssi seuroissa tai yrityksen järjestämänä, jolloin pääset harjoittelemaan alkeet juuri niihin tarkoitetuilla välineillä.
Liittymällä seuran jäseneksi saat jäsenmaksua vastaan käyttää seuran välineitä, jotka ovat useimmiten juuri aloittelijoille soveltuvia. Näin vältyt virheostoksilta ja voit ostaa alkeislaudasta seuraavaksi laudaksi juuri sellaisen laudan, joka sopii parhaiten harrastuspaikan olosuhteisiin ja omiin tavoitteisiisi.
Seuran sisällä käy usein myös vilkas välinekauppa, joten voit tehdä hyviä ostoksia kokeneempien surffareiden päivittäessä välineitään.
Tässä muutama neuvo välineiden hankintaan, joilla voit välttää pahimman mielipahan. Huomioithan, ettei 15-vuotiaalle luonnonlahjakkuudelle ja 55-vuotiaalle vähän liikuntaa harrastaneelle henkilölle voi antaa yhtenäisiä neuvoja. Parasta olisi, jos saisit neuvoja taitotasosi tuntevalta kokeneemmalta harrastajalta.
- Valitse ennemmin liian helppo kuin liian vaikea lauta. Jos olet vakuuttunut omasta tahdonvoimastasi ja kehittymisestäsi, voit toki valita haastavamman laudan mutta usein hieman helpommalla laudalla olisit oppinut asiat nopeammin ja lajista enemmän nauttien.
- Varminta on aloittaa noin 200-litraisella laudalla. Köli helpottaa suunnassa pysymistä ja rantaan pääsyä. Aloittelijan laudassa tulisi olla litroja vähintään 150 ja leveyden yli 80 cm.
- Nykyään monella valmistajalla on valikoimissa aloittelijalaudasta seuraava lauta, jossa myös on köli. Näillä laudoilla voi myös harjoitella ohjaamista ilman köliä mikäli haluat siirtyä kölittömään lautaan.
- Aivan alkuun kannattaa valita tarpeeksi pieni ja kevyt riki. Aikuisella ja kevyessä alle 5 m/s tuulessa noin 6 neliön camperittomat purjeet ovat sopivia. Lasten purjeet alkavat 1 neliöstä. Alkeiden opettelun jälkeen painavammat kuskit ja isot laudat vaativat kuitenkin hieman kookkaampia purjeita.
- Aikuiselle, joka haluaa pärjätä yhdellä purjeella mahdollisimman hyvin Suomen olosuhteissa, voisi suositella noin 7,5 neliön purjetta. Kahden purjeen ostajalle voisi laudan tilavuudesta ja harrastajan painosta riippuen suositella noin 8 ja 6 neliön purjeita.
- Vanhat mastot, puomit ja purjeet ovat painavia uudempiin verrattuna ja siten hankalampia käsitellä. Alussa rikiä joutuu nostamaan vedestä usein.
- Kisapurjeet ja –laudat ovat yleensä aloittelijoille liian vaativia ja helposti rikkoutuvia.
- Ulkomaisista nettikaupoista ostaessasi ota selvää, miten takuuasiat ja mahdolliset palautukset hoidetaan. - Halpa käytetty voi joskus tulla kalliiksi, mikäli se ei sovi käyttötarkoitukseesi ja jää lopulta käyttämättä.
- Kalliimpaan purjeeseen kannattaa ostaa suositusmasto tai muuten varmistua että masto ja purje sopivat yhteen. Välttämättä et edes huomaa eroa mutta purjeet on suunniteltu tiettyä mastoa varten. Mastomerkit ovat eroavat jäykkyydessä ja siitä missä kohtaa masto taipuu eniten.
- Ota rohkeasti yhteyttä jälleenmyyjiin, he osaavat neuvoa omasta valikoimastaan sinulle parhaiten sopivan yhdistelmän. Kaikilta lauta- ja purjevalmistajilta löytyy vastaavia tuotteita. Harrastaja ei tarvitse välttämättä uutuuksia vaan edellisvuoden mallit ovat usein riittävän hyviä.
- Seuraa jälleenmyyjien, yritysten ja seurojen järjestämiä demo-päiviä. Pääset kokeilemaan välineitä ja saat hyviä vinkkejä suoraan asiantuntijoilta.