Näin pääset liikkeelle

Jos et pääse kurssille tai kurssin opit kaipaavat kertausta niin näillä ohjeilla pitäisi päästä liikkeelle. Lue ensin turvallisuusohjeet!

Liikkeelle lähtö

Seiso vedessä riittävän syvällä, jotta evä (ja mahdollisesti myös köli) eivät osu pohjaan. Tuuli puhaltaa selkääsi, lauta on edessäsi poikittain tuuleen nähden ja riki kelluu vedessä.

Astu laudan keskilinjalle jalat mastonjalan molemmille puolille. Hae tasapaino ja pidä polvet koukussa. Ota nostonarusta kiinni molemmilla käsillä ja vedä nostonarusta mastoa hitaasti ylöspäin. Pidä selkä ja kädet suorina, tee työ jalkalihaksilla. Maston noustessa ylös purje pysyy tuulen suuntaisena ja lauta kääntyy viimeistään nyt poikittain tuuleen nähden. Et vielä liiku mihinkään.

Ota keulan puoleisella kädellä mastosta kiinni puomin ala- tai yläpuolelta (mastokäsi) ja toisella kädellä kiinni puomista (takakäsi). Siirrä myös mastokäsi puomiin lähelle mastoa. Kallista rikiä varovasti keulan suuntaan, jolloin lauta lähtee liikkeelle. Vetämällä takakädellä purjetta lähemmäksi laudan keskilinjaa kohti vauhti kiihtyy ja vastaavasti löysäämällä takakättä päästät tuulta purjeen ohi ja vauhti hidastuu. Siirrä etujalkakin mastonjalan taakse. Vauhdin kiihtyessä voit siirtyä laudalla pikku hiljaa perään päin jalkalenkkien lähettyville. Liikaa painoa laudan takaosassa verrattuna vauhtiin kääntää laudan yleensä vastatuuleen.

 

Ohjaaminen

Kallistamalla rikiä keulan suuntaan lauta kääntyy myötätuuleen päin ja kallistamalla rikiä perää kohti lauta kääntyy vastatuuleen.

Voit kääntää laudan joko vasta- tai myötätuulen kautta. Vastakäännöksessä kallista rikiä laudan perään päin ja siirry samalla lähemmäksi mastoa kunnes keula on ohittanut tuulensilmän. Siirry pienin askelin maston ympäri toiselle puolelle, tartu toiselta puolelta puomia kiinni, kallista rikiä hieman keulaan päin ja pääset taas liikkeelle. Seisot nyt toisella puolella lautaa ja tuuli tulee toiselta puolelta lautaa kuin ennen käännöstä eli olet toisella halssilla.

Jos sait purjeen kasvoillesi, et ollut kääntänyt lautaa tarpeeksi tuulensilmän ohi vaan tuuli tarttuikin purjeeseen ”vanhalta” puolelta. Tasapainon pettäessä pidä puomista kiinni kunnes kaadut veteen. Näin estät maston kolahtamisen päähäsi ja vaikka joutuisit veteen purjeen alle, tiedät maston olevan lähellä ja pääset sukeltamaan purjeen ja maston alta nopeasti pinnalle. Aloita harjoittelu 1-4 m/s tuulella ja paikassa, jossa et pääse ajelehtimaan kauas rannasta. Kertaa vielä muutkin turvallisuusohjeet!

Liittymällä purjelautailuseuraan, saat neuvoja kokeneemmilta surffareilta, vinkkejä välinehankintoihin sekä tärkeää tietoa paikallisista olosuhteista. Ja tietenkin mukavaa surffiseuraa!