HySurf

Purjelautailu on turvallinen harrastus, kun muistat kunnioittaa luonnonvoimia, et yliarvioi omia voimiasi ja taitojasi sekä huolehdit varusteidesi kunnosta. Noudata aina seuraavia ohjeita:

• Surffaa vain terveenä ja hyvävointisena.

• Älä surffaa yksin. Yritä saada kaveri rannalle kiikareilla varustettuna, jos surffiseuraa ei ole tarjolla.

• Hätätapauksia varten ota selvää, mikä on surffipaikkasi sijainti eli mihin osoitteeseen hälytät apua.

• Mieti etukäteen, mitä teet esimerkiksi välinerikon tai tapaturman sattuessa. Kännykkä vesitiiviissä pussissa kelluntaliivin taskussa auttaa avun saannissa.

• Huolehdi riittävästä näkyvyydestä. Pimeällä, sumussa ja kovassa aallokossa veneilijä ei välttämättä kykene erottamaan purjelautailijaa, varsinkaan purjeen kelluessa vedessä.

• Tarkista välineiden kunto ja köysien kiinnitykset joka kerta ennen vesille lähtöä. Käytä vain hyväkuntoisia ja purjelautailuun sopivia köysiä.

• Pukeudu riittävän lämpimästi (märkäpuku, kuivapuku, kelluntaliivi) veden lämpötila huomioiden. Hypotermian vaara vaanii viileässä vedessä vaikka ilman lämpötila olisikin kesäisen korkea. Tuuli vielä pahentaa kylmettymisriskiä.

• Aloittelijan ei ole syytä mennä vesille liian kovalla tuulella tai maalta merelle/järvelle päin puhaltavalla tuulella. Tuulensuunta saattaa kääntyä, joten älä surffaa liian kaukana rannasta.

• Seuraa säätiedotuksia erityisesti ukkosen varalta ja tarkkaile itsekin säätä ja muutoksia siinä. Mikäli ukkonen pääsee yllättämään vesillä, rantaudu välittömästi ja odota myrskyn ja salamoinnin loppumista. Muista, että ukonilma nousee nopeasti ja salama iskee herkästi mastoon. Ukkosmyrskyn aikana tuulet ovat vaarallisia ja arvaamattomia.

• Ota selvää alueen kivikoista ja matalikoista. Kaikkia vaaranpaikkoja ei ole merkitty karttoihin, kannattaa kysyä paikallisilta surffareilta vinkkejä

• Välinerikon tai tapaturman sattuessa älä koskaan jätä lautaa. Lauta kelluttaa myös rikkinäisenä.

• Kansainvälinen avunpyyntömerkki vesillä on käsien heiluttaminen sivukautta ylös ja alas.

• Kovalla tuulella ja uusia temppuja harjoitellessa käytä kypärää.

• Opettele väistämissäännöt, älä surffaa laivaväylillä.

• Purjelautailija on rantojen käyttäjistä se ystävällisin ja muut huomioiva.

Jos et pääse kurssille tai kurssin opit kaipaavat kertausta niin näillä ohjeilla pitäisi päästä liikkeelle. Lue ensin turvallisuusohjeet!

Liikkeelle lähtö

Seiso vedessä riittävän syvällä, jotta evä (ja mahdollisesti myös köli) eivät osu pohjaan. Tuuli puhaltaa selkääsi, lauta on edessäsi poikittain tuuleen nähden ja riki kelluu vedessä.

Astu laudan keskilinjalle jalat mastonjalan molemmille puolille. Hae tasapaino ja pidä polvet koukussa. Ota nostonarusta kiinni molemmilla käsillä ja vedä nostonarusta mastoa hitaasti ylöspäin. Pidä selkä ja kädet suorina, tee työ jalkalihaksilla. Maston noustessa ylös purje pysyy tuulen suuntaisena ja lauta kääntyy viimeistään nyt poikittain tuuleen nähden. Et vielä liiku mihinkään.

Ota keulan puoleisella kädellä mastosta kiinni puomin ala- tai yläpuolelta (mastokäsi) ja toisella kädellä kiinni puomista (takakäsi). Siirrä myös mastokäsi puomiin lähelle mastoa. Kallista rikiä varovasti keulan suuntaan, jolloin lauta lähtee liikkeelle. Vetämällä takakädellä purjetta lähemmäksi laudan keskilinjaa kohti vauhti kiihtyy ja vastaavasti löysäämällä takakättä päästät tuulta purjeen ohi ja vauhti hidastuu. Siirrä etujalkakin mastonjalan taakse. Vauhdin kiihtyessä voit siirtyä laudalla pikku hiljaa perään päin jalkalenkkien lähettyville. Liikaa painoa laudan takaosassa verrattuna vauhtiin kääntää laudan yleensä vastatuuleen.

 

Ohjaaminen

Kallistamalla rikiä keulan suuntaan lauta kääntyy myötätuuleen päin ja kallistamalla rikiä perää kohti lauta kääntyy vastatuuleen.

Voit kääntää laudan joko vasta- tai myötätuulen kautta. Vastakäännöksessä kallista rikiä laudan perään päin ja siirry samalla lähemmäksi mastoa kunnes keula on ohittanut tuulensilmän. Siirry pienin askelin maston ympäri toiselle puolelle, tartu toiselta puolelta puomia kiinni, kallista rikiä hieman keulaan päin ja pääset taas liikkeelle. Seisot nyt toisella puolella lautaa ja tuuli tulee toiselta puolelta lautaa kuin ennen käännöstä eli olet toisella halssilla.

Jos sait purjeen kasvoillesi, et ollut kääntänyt lautaa tarpeeksi tuulensilmän ohi vaan tuuli tarttuikin purjeeseen ”vanhalta” puolelta. Tasapainon pettäessä pidä puomista kiinni kunnes kaadut veteen. Näin estät maston kolahtamisen päähäsi ja vaikka joutuisit veteen purjeen alle, tiedät maston olevan lähellä ja pääset sukeltamaan purjeen ja maston alta nopeasti pinnalle. Aloita harjoittelu 1-4 m/s tuulella ja paikassa, jossa et pääse ajelehtimaan kauas rannasta. Kertaa vielä muutkin turvallisuusohjeet!

Liittymällä purjelautailuseuraan, saat neuvoja kokeneemmilta surffareilta, vinkkejä välinehankintoihin sekä tärkeää tietoa paikallisista olosuhteista. Ja tietenkin mukavaa surffiseuraa!

Koulutusta


Jos olet kiinnostunut monipuolisesta, sporttisesta, mutta samalla luonnonmukaisesta urheilusta ja kuntoilusta, niin aloita surffaus. Suomessa siihen on luontaiset mahdollisuuden niin sisävesillä kuin merelläkin.

HySurf tarjoaa Sinulle helpon tavan tutustua lajiin.  Ikä tai sukupuoli ei ole tätä harrastusta rajoittava tekijä, ainoastaan hieman urheiluhenkeä ja jonkinmoinen uimataito vaaditaan.

Surffauksen peruskoulutus

HySurf tarjoaa kesäisin muutamia julkisia koulutustapahtumia Surffauksesta kiinnostuneille Rajamäen Sääksjärvellä.

 

  • Hyvä oppimistulos. Opetus tapahtuu kokeneiden Purjelautailuharrastajien toimesta.
  • Helppoa ja vaivatonta käydä. Kurssipaikkana toimii Rajamäen Sääksjärvi, varusteet ja asusteet kuuluvat kurssin hintaan.
  • Turvallista. Kaikessa koulutustoiminnassa noudatetaan käytännöllisiä ja hyväksi todettuja, turvallisia menetelmiä.
  • Bonuksena HySurfin jäsenyysmahdollisuus ilman liittymismaksua ja siten seuran kurssilaudat veloituksetta käyttöösi harrastuksen jatkon turvaamiseksi.

Sisältö ja muoto

  • Kurssit alkavat sopimuksen mukaan ja kestävät n.3 -tuntia kerrallaan jatkuen tiistai ja keskiviikko päivinä. Koko kurssin kesto on noin 10 tuntia
  • Lauta, riki, puku ja kengät kuuluvat varusteisiin, sekä tarvittaessa kelluntaliivit
 
Räätälöidyt Surffaustapahtumat

HySurf tulee tarvittaessa yrityksesi kesätapahtumiin kouluttamaan surffausta tästä sporttisesta harrastuksesta kiinnostuneille ryhmille.

Miksi HySurffin kurssille?
Koska meillä on...
(Kiitos Joona)

HySurfilla on aikoinaan IWA:n (International Windsurfing Association) metodeilla koulutettuja opettajia jäsenistössään. Noudatamme soveltaen opetuksessa IWA:n oppeja edelleen.